
SMM که مخفف عبارت Social Media Marketing به معنای بازاریابی شبکه های اجتماعی است، یکی از روشهای دیجیتال مارکتینگ محسوب میشود. درنظر داشته باشید کهSMM ،یک کانال فروش مستقیم نیست و تنها ابزاری است برای کمک به فروش بیشتر، درواقع فروش را مستقیماً انجام نمیدهد و نیاز به زمان دارد؛ بنابراین، پیش از استفاده از این روش باید اهداف و نیازهای خود را بررسی کرده و سپس تصمیم گرفت.
در صورت بازاریابی مناسب در این شبکهها، میتوانید حجم زیادی از مخاطبان را جذب کرده و به کسبوکار خود رونق ببخشید. با توجه به فعالیت بخش زیادی از جامعه در پلتفرمهای اجتماعی مانند تلگرام، اینستاگرام، توئیتر و … حضور و بازاریابی در شبکه های اجتماعی، تقریباً برای هر کسبوکاری مفید خواهد شد.
کدام یک از کسب وکارها به SMM نیاز دارند؟
باوجود حجم بالای مخاطبان در شبکههای اجتماعی مختلف، تمامی کسبوکارها از بازاریابی در شبکه های اجتماعی بهره نمیبرند، اما در کسبوکار خود موفق هستند. ابتدا باید انتظار خود از SMM را برای کسبوکارمان مشخص کنیم و سپس از آن استفاده کنیم. بهصورت کلی میتوان گفت که کسبوکارهای زیر به استراتژی SMM نیاز دارند :
- برندهای معروف
- فروشگاههای بزرگ آنلاین
- محصولات مربوط به ورزش، سلامت و زیبایی
- محصولات مربوط به کودکان
- کالاهای لوکس
- و کسانی که قصد سرمایهگذاری زیادی در تبلیغات دارند.
برای اجرای SMMنیاز به :
افزایش ترافیک سایت
و میزان بودجه ی مورد نیاز برای حضور در شبکه های اجتماعی داریم.

7 مرحله برای حضور و بازاریابی در شبکه های اجتماعی :
چهار مرحله نخست در جهت حضور در شبکههای اجتماعی و سه مرحله آخر برای اجرای بازاریابی در این شبکهها مطرح شده است. باید به این نکته توجه داشته باشید که تمامی این مراحل به یکدیگر وابسته هستند. با این وجود، ممکن است بعضی کسبوکارها در شبکههای اجتماعی حضور نداشته باشند، اما قصد تبلیغ در این شبکهها را داشته باشند.
بهعنوانمثال، صاحب یک برند کیف ممکن است حساب کاربری اینستاگرام نداشته باشد، اما به دلیل حجم بالای کاربران این پلتفرم اجتماعی، قصد تبلیغ و نمایش کسبوکار خود در اینستاگرام را داشته باشد و یا دارای وبسایت بوده و با این کار بخواهد موجب افزایش بازدید سایت شده و ترافیک ورتبه سایت خود در گوگل و دیگر موتور های جستجو بهبود دهد .
مراحل حضور و مارکتینگ در شبکههای اجتماعی را میتوان بهصورت خلاصه به شکل زیر بیان کرد:
۱- عضویت در شبکههای اجتماعی متناسب با هدف:
با توجه به اهداف کسب و کارتان، شبکه ی اجتماعی موردنظر خود را انتخاب کرده و در آن عضو شوید و یک حساب کاربری برای کسب و کارتان بازکنید. قبل از برنامهریزی و اجرای استراتژی، ابتدا به نکات زیر توجه کنید:
کدام شبکه در حال حاضر برای شما مفیدتر است؟
هدف از حضور در شبکههای اجتماعی را مشخص کنید.
نیاز خود را برای عضویت در شبکههای اجتماعی برطرف کنید.
پروفایل خود را با پروفایل رقبا مقایسه کنید.
۲- مشخص کردن مشتری ایده آل :
مشتری ایده آل مشتری است که جزئیات بیشتری از آن ها را با توجه به کسب و کارمان در نظر گرفته باشیم.
در صورت انتخاب مخاطبین هدف اشتباه، مارکتینگ با شکست مواجه خواهد شد.
در این مرحله باید مشتریان نهایی خود را دقیق انتخاب کنید و سعی بر آن داشته باشیم که جزئیات بیشتری از آن ها را در نظر بگیرید در این صورت به کسب و کارتان کمک بیشتری میکنید. بهعنوانمثال، اگر مخاطبان هدف شما، والدین ساکن یک شهر باشند، هدفمندی خوبی است. در صورت برای یک انتخاب صحیح و مناسب ابتدا معیارهای زیر را در مورد افراد بررسی کنید :
عنوان شغلی
محل سکونت
بیشترین شبکههای اجتماعی مورداستفاده
۳- مشخص کردن موقعیت در شبکه اجتماعی
منظور از مشخص کردن موقعیت پرهیز از مشخص نکردن هدف و همچنین دوری از انتشار پست های عمومی به صورت بی هدف است. در صورت مشخص نکردن موقعیت استراتژی با شکست مواجه می شود.
پس از ایجاد حساب کاربری در شبکههای اجتماعی، باید موقعیت حضور خود در این شبکهها را بهگونهای تثبیت کنید که نشان دهنده قصدتان از این حضور و منعکسکننده برند شما باشد. برای این کار، مشتریان ایده آل خود را نیز در نظر بگیرید. مردم همیشه افراد متخصص در یک حوزه را دنبال میکنند نه افرادی که بهصورت عمومی فعالیت میکنند.
۴- ایجاد و تنظیم محتوای مؤثر:
متأسفانه، بسیاری از کسب و کارها مستقیماً و بدون انجام مراحل قبل، اقدام به اجرای این مرحله میکنند. با در دست داشتن اطلاعاتی نظیر مشتریان ایده آل و هدف از حضور برای این مشتریان، ایجاد محتوای مربوطه آسان به نظر میآید.
محتوا شکل های مختلفی دارد، اما شما باید از محتوایی استفاده کنید که هم راستا با اهداف مشخص شده برای مشتریان ایده آل و مهارت های شما باشد. در نظر گرفتن محتوای باکیفیت، جذاب و مرتبط باید در اولویت قرار گیرد. همواره کیفیت محتوا را نسبت به کمیت آن در اولویت قرار دهید.
۵- در چه صورت میتوان فهمید آیا کسب و کارمان موفق بوده یا خیر؟ (KPI)
به طور خلاصه باید برای تعیین میزان موفقیت استراتژی مواردی مثل زمان صرف شده در صفحات ،
نرخ تبدیل ، ذکر نام برند، تعداد کل اشتراک گذاری و همچنین تعداد بازدید را اندازه گرفت.
بهمنظور پی بردن به میزان موفقیت حضور خود، نیاز به تعریف و اندازهگیری فاکتورهای بالا است.
۶- سرمایه گذاری روی ابزار مدیریت شبکههای اجتماعی
اغلب بازاریابان به منظور افزایش سود خود، از ابزارهایی برای مدیریت شبکه های اجتماعی استفاده میکنند. استفاده از این ابزار ها باعث آسان شدن استفاده از این شبکهها وامکان زمان بندی انتشار پست ها میشود.
۷- دنبال کردن، آنالیز، بهینه سازی
میتوان گفت که این مرحله، مهمترین نقش در موفقیت کسبوکارها در رسانههای اجتماعی را دارد. بااینوجود، بسیاری از بازاریابان از آزمون و خطا استفاده میکنند که ممکن است همواره نتیجه دقیقی را از این کار به دست نیاورند؛ اما دنبال کردن (track) نتایج، تجزیه و تحلیل دادههای بهدست آمده و ایجاد تغییرات برای بهینهسازی نتایج بهترین راهحل ممکن است.

روشهای اجرای بازاریابی در تلگرام و اینستاگرام :
برای اجرای SMM تلگرام و اینستاگرام مورد استفاده کسب و کار های ایرانی و روشهای استفاده از آنها برای تبلیغات را در زیر توضیح میدهیم:
بازاریابی تلگرام
یکی از محبوب ترین رسانههای مورداستفاده ایرانیان برای چت کردن و اشتراک انواع محتوا مانند متن، عکس، ویدئو، gif و … است. علاوه بر این کاربردها، از این شبکه ی اجتماعی میتوان برای بازاریابی، فروش محصول و کسب درآمد استفاده کرد. طبق آخرین اخبار منتشرشده، میزان درآمد کانال های تلگرامی پر مخاطب تنها از طریق تبلیغات ماهانه ۳۰ میلیون تومان است. امکانات زیادی که تلگرام در اختیار کاربران قرار میدهد، موجب محبوبیت این اپلیکیشن و افزایش روز به روز کاربران ایرانی آن می شود. با توجه به آمار بالای ۳۰ میلیون کاربر ایرانی در تلگرام، بهترین فرصت برای صاحبان کسب و کار و بازاریابان ایرانی فراهمشده تا در سریع ترین و ساده ترین روش به مخاطب هدف خود دست پیدا کنند و به کسب درآمد بپردازند.
طبق آخرین اخبار منتشرشده، میزان درآمد کانال های تلگرامی پر مخاطب تنها از طریق تبلیغات ماهانه ۳۰ میلیون تومان است. امکانات زیادی که تلگرام در اختیار کاربران قرار میدهد، موجب محبوبیت این اپلیکیشن و افزایش روز به روز کاربران ایرانی آن می شود. با توجه به آمار بالای ۳۰ میلیون کاربر ایرانی در تلگرام، بهترین فرصت برای صاحبان کسب و کار و بازاریابان ایرانی فراهمشده تا در سریع ترین و ساده ترین روش به مخاطب هدف خود دست پیدا کنند و به کسب درآمد بپردازند.
مزایای کانال های تلگرامی:
- از لحاظ تعداد عضو محدودیتی ندارند.
- امکان قرار دادن چندین ادمین برای کانال برای افزایش سرعت.
- توانایی شمارش تعداد بازدید هر پست که کمک در تجزیه و تحلیل نتایج می کند.
تبلیغ در کانال های معرفی:
برخی کانالهای تلگرام مخصوص معرفی هستند و اغلب مردم برای پیدا کردن کانالهای مورد نظرشان عضو این کانال های معرفی میشوند. این روش در ابتدای فعالیت کانال تلگرامی، راهحل خوبی برای معرفی خود به دیگران است. این کانالها برای نمایش پست تبلیغات به مدت طولانی بهعنوان آخرین پست، پول زیادی دریافت میکنند.
تبادل لینک
برای افزایش تعداد عضو کانال تلگرام خود میتوانید با ادمینهای کانالهای دیگر قرارداد ببندید که بنر تبلیغات یکدیگر را برای مدت مشخصی در کانال خود قرار دهید. بهتر است کانالهای انتخابی برای این کار، مرتبط با کسب و کار شما باشد. به عنوان مثال، گذاشتن بنر تبلیغات آشپزی در کانال فروش وسایل ورزشی عاقلانه نیست.
تبلیغات در وب سایت فعال :
اگر وب سایت فعالی دارید که تعداد بازدیدکنندگان آن زیاد است، در قسمت معرفی وب سایت، حتماً آدرس کانال تلگرام خود را قرار داده و با ارائه اطلاعات جدید کاربر، او را به عضویت در کانال تشویق کنید. اگر در مرحلهای هستید که هدف SMM شما افزایش تعداد اعضای کانال تلگرام است، این روش بسیار مناسب خواهد بود.
تبلیغات در کانالهای پرمخاطب :
در اینگونه تبلیغ تنها تعداد اعضای کانالی که قرار است در آن تبلیغ کنیم مهم نیست بلکه دسته مخاطبان نیز اهمیت دارد.
به عنوان مثال اگر محصول شما یک وسیله خانه است، تبلیغ آن در یک کانال پرمخاطب اخبار ورزشی منطقی نیست، اما اگر کانالی با تعداد اعضای کمتر در زمینهٔ معرفی دستور غذا فعالیت دارد، تبلیغ در آن میتواند بیشتر به اهداف SMM شما کمک کند.
ایمیل مارکتینگ:
درصورتی که از ایمیل مارکتینگ در کسب و کارتان استفاده میکنید، حتماً آدرس تلگرام خود را به مشترکین فهرست خود معرفی کنید.
تبلیغات در صفحات اجتماعی دیگر:
اگر کسب و کارتان دارای صفحات اجتماعی دیگری مانند اینستاگرام، توئیتر، فیسبوک و … است که مخاطبان زیادی دارند، آدرس تلگرامی خود را در آن صفحات قرار دهید و همان مخاطبان را به کانال خود دعوت کنید و مطالب متفاوتی نسبت به بقیه صفحات اجتماعی را در کانال خود ارائه دهید. با توجه به محبوبیت اینستاگرام در بین ایرانیان، حتماً آدرس کانال تلگرام خود در قسمت معرفی (Bio) قرار دهید.
آدرس کانال در تمام پستها
با توجه به اینکه مطالب و عکسهای کانال شما ممکن است توسط افراد زیادی به اشتراک گذاشته شوند، باید آدرس تلگرام خود را در تمامی پستها قرار دهید. از این طریق افراد زیادی با کانال شما آشنا خواهند شد.
بازاریابی در اینستاگرام:
اینستاگرام با داشتن حدوداً ۲۰۰ میلیون کاربر فعال به طور روزانه و 800 میلیون کاربر فعال بهصورت ماهانه، یکی از محبوبترین شبکههای اجتماعی محسوب میشود. اینستاگرام میتواند تبلیغات رابه شیوهای غیر مستقیم به دست مخاطبین برساند . ساخت تبلیغات باکیفیت و استفاده از تکنیکهای فروش، بهراحتی شما را قادر میسازد محصولات خود را از طریق اینستاگرام به فروش برسانید.
روشهای تبلیغات در اینستاگرام شامل موارد زیر است:
۱: امکانات رایگان اینستاگرام
پروفایل اینستاگرام :
در ابتدا باید حساب کاربری در اینستاگرام ایجاد کرد و پس از ایجاد حساب کاربری در اینستاگرام، در قسمت بیوگرافی پروفایل، آدرس وب سایت و آدرس ایمیل کاری و موقعیت جغرافیایی خود را قرار دهید تا مخاطبان بتوانند به وب سایت شما نیز دسترسی داشته باشند. توضیحات مناسبی را در قسمت پروفایل خود ارائه دهید که بهصورت واضح نشاندهنده کسبوکار شما باشد. همچنین، بهتازگی اینستاگرام، امکان قرار دادن contact برای اکانتهای تجاری را اضافه کرده است که از آن طریق، مخاطبان بهصورت مستقیم با شما در ارتباط خواهند بود. از دیگر قابلیتهای پروفایل تجاری میتوان به گزارشهای آماری که توسط خود اینستاگرام ارائه میشود، اشاره کرد. در این گزارشها تعداد مشاهده شدن پستها، تعداد لایکها، میزان فعالیت مخاطبان در ساعات مختلف روز و روز های مختلف هفته قابل مشاهده هستند.
حساسیت نسبت به پست های اینستاگرامی :
ارزش یک عکس به اندازه ی هزار کلمه است پس از تصاویر و ویدئو های جذاب استفاده کنید.
قدرت تصاویر در خریدهای اینترنتی بسیار زیاد است، بنابراین از ایده های خلاقانه و تبلیغات غیر مستقیم برای معرفی محصولات خود استفاده کنید. از تصاویر در سایز های کمتر استفاده کنید. از فیلترها و ویرایش های مناسب استفاده کنید. علاوه بر تصاویر توضیحات تصاویر نیز حائز اهمیت است. توجه داشته باشید که نوشتهها نباید طولانی باشند. برای توضیحات طولانی از وبلاگ یا فیسبوک استفاده کنید.
پاسخگویی به موقع در کامنت های اینستاگرامی:
زمانی که کاربران برای پست شما کامنت میگذارند، توقع دارند که پاسخ آنها را در سریعترین زمان ممکن بدهید. پاسخگویی سریع و مناسب باعث ایجاد اعتماد و رضایت مشتریان میشود .
استفاده از هشتگ های اینستاگرامی :
از #هشتگها، برای افزایش تعداد فالوئرهای خود در اینستاگرام استفاده کنید. بسیاری از افراد برای پیدا کردن عکس موردنظر خود، از هشتگهای اینستاگرام استفاده میکنند؛ بنابراین باید هشتگهایی که برای جستوجو بیشتر مورداستفاده قرار میگیرند را در پستهای خود قرار دهید. برای طولانی نشدن کپشن از هشتگ در کامنت ها استفاده کنید.
استوری اینستاگرامی :
از قابلیت جدید اینستاگرام یعنی استوری نیز استفاده کنید. به عنوان مثال، یک روز از کسب و کار خود را در قالب عکس یا ویدئوهای ۱۵ ثانیهای در Story قرار دهید، یا طریقه استفاده از محصولات خود را به نمایش بگذارید. این کار باعث آشنایی بیشتر مخاطبان با کسبوکار شما میشود. با توجه به اینکه اینستاگرام از الگوریتمهای خاصی برای نمایش پستها به مخاطبان استفاده میکند و ممکن است بسیاری از آنها پستهای شما را در اوایل صفحه خود تماشا نکنند، Story بستر قدرتمندتری برای ارتباط روزانه با مخاطبان است.
برگزاری مسابقات اینستاگرامی:
با قرار دادن بودجه ای برای برگزاری مسابقات اینستاگرامی میتوانید تعداد فالور های خود را افزایش دهید به عنوان مثال از دوستان فالور های خود بخواهید چند نفر از دوستان خود را در زیر یک پست مشخص فالو کنند و بین آن هایی که این کار را انجام میدهند ،قرعه کشی کرده و به آن ها جایزه ای از محصولات خود و یا….. جایزه دهید.
2: استفاده از اینفلوئنسر ها
افرادی که در اینستاگرام دارای دنبال کنندگان زیادی هستند، اینفلوئنسر نامیده میشوند. نکته قابل توجه این است که تبلیغات انجام شده توسط این افراد بیشتر مورد توجه مردم قرار میگیرد و مانند سایر روشهای تبلیغات آزار دهنده نیستند. این پستها اغلب به شیوهای خلاقانه و گاهی با زبانی طنزگونه انتشار مییابند. روش انجام آن به این صورت است که با پرداخت پول به این افراد، آنها یک پست تبلیغاتی از کسب و کار شما در اینستاگرام خود قرار میدهند.
3: اسپانسرینگ اینستاگرام یا Sponsored Ads
قرار دادن لینک عکس محصولات به صفحه وب سایت، ویژگی جدیدی است که اینستاگرام در آپدیتهای جدیدش منتشر کرده است. تعداد محدودی از برندها از این ویژگی بهره میبرند.